Acı tablo: İzmir Körfezi ağır kirlilik altında!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi'nde yaşanan renk değişikliğini, kötü kokuyu ve balık ölümlerini çevre felaketi olarak nitelendirerek, bu felaketin sebebinin körfezde geçen sene ilk kez görülen ALG bakterisinin patlaması nedeniyle oluştuğunu söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi'nde kıyıya vuran ve pis kokuya neden olan ölü balıklar nedeniyle bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Egemenlik Evi Çetin Emeç Basın Toplantı Salonu'nda konuşan Cemil Tugay, İzmir Körfezi Bayraklı sahilinde yaşanan renk değişiminin nedeninin körfezde yaşanan kirlilik olduğunu söyledi.

“BU SORUN İLE YÜZLEŞMEMİZ GEREKİYOR”

Körfezin ağır kirlilik altında olduğunu belirten Tugay, “Körfezin özellikle sularının sığ olduğu alanlarda yeşillikler görüldü. Arkasından toplu balık ölümleri ve yoğun bir deniz kokusu şeklinde bir kötü koku yayılımı oldu. Arkadaşlarımızla konuyu incelemeye başladık ve nedenlerini detaylım olarak araştırdık. Bizler bu yaşadığımız çevre felaketi ile birlikte bundan sonra tüm gerekliliği ile bu sorun ile yüzleşmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Körfezimiz maalesef ağır bir kirlilik altında ve bunun sonuçlarını yaşıyoruz. 1969 yılından beri körfezin kirlenmekte olduğunu görüyoruz, bu yeni bir sorun değil” dedi.

“KÖRFEZDE ALG PATLAMASI MEYDANA GELDİ”

Geçen sene ilk kez tespit edilen ALG bakterisinin gemilerle körfeze getirildiğini ve bu bakteri nedeniyle bugün bu durumun yaşandığını belirten Başkan Tugay, “İzmir'in tüm yaşayanları, sanayi ve endüstri kuruluşları düşünüyoruz körfeze atıklarını atıyor ve maalesef işin son noktasına gelinmiş durumda. Bunun yüzleşmemiz gerektiğini ve çözüm için ortak bir çaba içerisinde olmamız gerektiğini söyledik. Bugünlerde yaşadığımız renk değişikliğinin; plankton patlaması ve bakterilerin çoğalmasıyla ortaya çıktığını. Körfezde ALG türü ilk kez geçen sene saptanmış ve bu sene bir ALG patlaması gerçekleşmiş. Normalde bizim denizlerimizin türleri değil bu bakteri. Muhtemelen gemilerle taşınma sonrasında iklim değişikliğinden yararlanarak körfezde çoğaldıklarını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

TUNÇ SOYER'E SALVO!

Başkan Tugayi Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "Ben sizlere Körfez'de yüzmeyi vaadiyorum" sloganına atıfta bulunarak, Ben sizlere körfezde yüzmeyi vaademem ancak bugünden itibaren çok daha temiz bir körfezi sizlere bırakacağımı söyleyebilirim" dedi

“HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATACAK BİR DURUM YOK”

Ölü balıkların tüketilmesinin bir sağlık problemi oluşturup oluşturmayacağının sorusuna Başkan Cemil Tugay, şu yanıtı verdi:

"Yapılan oksijen ölçümlerinde sudaki oksijenin tamamen bittiğini saptadı arkadaşlarımız. Bu nedenle balık ölümlerinin bundan kaynaklandığı kanaatimiz çok güçlü. Körfezde balık tutulmasını doğru bulmuyorum, özellikle iç körfez de kesinlikle doğru değil.
il hıfzıssıhha kararlarına göre zaten Körfez'de balık tutmak yasak. Havadan veya deniz suyuna temasla vatandaşlarımız için tehlike oluşturacak bir durum olduğunu düşünmüyorum. Ama yinede tutulan balıkların yenmemesini tavsiye ediyorum"

"BEN ELİMİ UZATACAĞIM"

İş birliği için bakanlık yetkilileri ile iletişime geçmek için harekete geçtiğini belirten Tugay, "Geçmişe dönük baktığımızda pek çok şey bulabilir ancak çözüme katkı olacak şeyler değil bir suçlu aramak değil çözüm aramak düşüncesindeyim. Birkaç bakanımızla görüşmek istediğimi ilgili kurumlara bildirdim onlardan cevap bekliyorum. Bugünlerde olayın politik zeminden olması gereken çözüm zeminine taşınmasını beklediğim için böyle bir duruş ortaya koymak istediğim için iş birliğine hazır diye doğrudan mesajımı iletmeyi düşünüyorum. Geçmiş dönemin sorunlarından biri de bu. Bu çift taraflı bir sorun, İzmir Büyükşehir Belediyesi il bakanlıklar önceki dönemde bu iş birliğini ortaya koyamamış. Ben elimi uzatacağım umuyorum bu el boşta kalmayacak" diye konuştu.

KÖRFEZ'DE BALIK KALDI MI?

Yaşanan sürecin mevsimsel olduğunu belirten Tugay, "Körfezin ekosistemin en doğal haliyle devamı hepimizin istediği şey ama olayın farklı boyu var. Körfezde balık bitmez balıklar özellikle körfeze geliyor çünkü körfezde besin var. ALG'lerde öyle… Balıklar onları bir besin kaynağı olarak görüyor ama oksijensizlikten hayatlarını kaybediyorlar. Planktonların çoğalması biraz mevsimsel bir konu, bir süre sonra duracak ama bu körfez kirli kalacak.Balıklar gelecek ama sağlıklı bir şekilde besleyemeyecekler sağlık bir şekilde yaşamlarını sürdüremeyecekler ta ki biz körfezi temizleyene kadar" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

İzmir Körfezi'nde 1 haftadır renk değişikliği, kötü koku ve kıyıya vuran ölü balıklar gündem oldu. Artan sıcaklıklar ve körfezdeki kirlilik nedeniyle oluşan bakterilerden dolayı balıkların oksijensiz kalmasıyla kıyıya vurduğu ve bu sebeple de kötü kokunun ortaya çıktığı tespit edilmişti.

Bakmadan Geçme