MMO İzmir Şubesi: Okullarda taze hava şart

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, çocukların geniş zaman geçirdikleri sınıflardaki çevre koşullarının, özellikle iç hava kalitesinin, çocukların sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 2024-2025 Eğitim-Öğretim döneminde sınıflarda alınması gereken önlemlerle ilgili yaptığı açıklama:

"Eğitim sürecinde, çocukların geniş zaman geçirdikleri sınıflardaki çevre koşulları (özellikle iç hava
kalitesi, ısıl konfor, akustik konfor ve görsel konfor) çocukların sağlığını, üretkenliğini ve akademik
performansını olumsuz olarak etkilemektedir. Kötü iç hava kalitesi nedeniyle öğrencilerde hayat boyu sürecek astım gibi kronik rahatsızlıklar da gelişebilmektedir. Fizyolojik olarak gelişme çağında olan çocuklar, kötü iç hava kalitesinden büyüklerden daha çok etkilenmektedir. Tüm dünyada, okullardaki iç çevre kalitesi ile ilgili olarak sağlıklı yaşam ve eğitim alanları yaratılması için pek çok çalışma yapılmaktadır. 2020 yılının başından beri dünyayı ve ülkemizi, sosyal ve ekonomik olarak çok büyük ölçekte etkileyen COVID-19 küresel salgını sırasında da gördüğümüz gibi, okulların çocuklar ve aileleri için adeta bir hastalık transfer merkezi görevi görmesi olasıdır. Sınıflarda hasta öğrencilerden ve sürekli konuşması gereken öğretmenlerden iç ortam havasına salınan mikroorganizmaların iç havadaki kirletici yükünü artırması nedeniyle okullarda solunum yoluyla bulaşan hastalıklar hızlıca yayılmaktadır. COVID-19 küresel salgını sırasında ortaya konduğu gibi, iyi havalandırılmayan sınıflarda hava yoluyla aktarılan enfeksiyonların yayılması daha hızlı ve yoğundur. Bu tür hastalıkların sebep olduğu devamsızlıklar, öğrencilerin başarısızlığına neden olan önemli bir faktördür. Sınıflarda hem hastalık yapan mikroorganizmalardan hem de sağlığı olumsuz etkileyen uçucu organik bileşiklerden korunmanın önemli bir aracı, mekanik havalandırma sistemleridir. Çok kısıtlı sayıda da olsa bu ülkemizde mekanik havalandırma sistemine sahip okullar bulunmaktadır. Ancak devlet okullarındaki mevcut 750 bin dersliğin hemen hemen hiçbiri bu havalandırma sistemlerine sahip değildir. Havalandırma için uygulanan, pencerelerin ve kapıların açılması yöntemi şüphesiz faydalıdır ama etkin bir çözüm değildir. Bir dersin 40 dakikalık süresi virüsün yayılması için yeterlidir. Pencere ve kapının açılması istenilen havalandırmayı ve tüm öğrencilerin korunmasını sağlamayabilir. Çözüm, temiz havanın kontrollü dağıtımı ve hem enerji hem de filtrasyon verimi yüksek mekanik havalandırmadır."

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi dersliklerde alınması gereken
önlemleri de şu şekilde sıraladı:

1. Mekanik havalandırma sistemi olan dersliklerde mümkün olan en yüksek taze hava miktarı ile
çalıştırılmalıdır.
2. Mekanik havalandırma sistemi olmayan binalarda açılabilen pencereler aktif olarak
kullanılmalıdır. Ders aralarında sınıflar kesinlikle havalandırılmalı.
3. Tuvalet egzoz fanları çalıştırılmalı, egzoz fanı yoksa tuvaletler havalandırılmalıdır.
4. Kaynaktan yayılan virüslerin daha uzun mesafelere taşınmasına neden olduğundan düzenli
olarak temizlikleri yapılmalıdır.
5. Taze hava imkânı olmayan veya HEPA filtresi bulunmayan kapalı alan iklimlendirme sistemleri
(Fan-coil, split ve VRV/VRF iç ünite gibi) ve klimaların temizlik periyodu sıklaştırılmalı, bakım sırasında ısı değiştiriciler, yıkanabilir filtreler, menfezler, difüzörler, serpantinler, yoğuşma
tavaları, iç yüzeyler insan sağlığına zararlı olmayan dezenfektanlar ile temizlenmelidir.
6. Yıkanamayan filtreler mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.

MMO İzmir Şubesi,öğrencilerin, öğretmenlerin ve yakınlarının sağlığı için okullarda havalandırma ihtiyacının karşılanması gerektiğini yetkililere hatırlatarak, onları bu konuda adım atmaya davet etti., Bu çerçevedeki çalışmalara mesleki uzmanlık alanlarından kaynaklı olarak kamusal sorumluluk gereği her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını da belirtti.

Bakmadan Geçme