Bir Türkiye gerçeği: Lojman yoksa imam da yok
Kırsalda kalan Ahmetli, Ormanköy, Dağtekke gibi mahallelerin camilerinde uzun süredir imam olmaması vatandaşı isyan ettiriyor. İmam...
Kırsalda kalan Ahmetli, Ormanköy, Dağtekke gibi mahallelerin camilerinde uzun süredir imam olmaması vatandaşı isyan ettiriyor. İmam görevlendirmesinin 'tercih edilme' ile gerçekleştiğini söyleyen mahalle muhtarları, köylerinde cami lojmanı olmadığından, kira ödemek istemeyen imamların tercihleri arasına giremediklerini ve imamsız kaldıklarını anlatıyor. Bazı mahallelerde namaz ve cenazelerde cemaatten biri bu görevi üstlenirken, bazıları ise soruna çözüm üretemiyor. Lojman sorunu olan merkezde şehit cenazelerinin kaldırıldığı Hacı Mümin Mesci Camii'nde ise geçici görev alan imamlar sorunu çözüyor. Vatandaş tepkisini, 'Onca bütçe ayrılan Diyanet İşleri, Cuma namazı için bile köye imam gönderemiyor mu? Bu konuda kırgınız' diyerek dile getiriyor.
Torbalı'daki birçok camide imam bulunmuyor. Özellikle bazı kırsal mahalle camilerinde yaklaşık bir yıldır imam yok. İmamların lojmanı olmayan camilere tayin olmak istememesi nedeniyle camiler boş kalıyor. İmamlar, mevcut lojmanları kötü koşulları nedeniyle beğenmedikleri gibi ev kirası ödemek de istemiyor. İmamsız kalan cemaat ise duruma tepki gösteriyor.
NAMAZ KILINAMAYAN CAMİ VAR
İmamsız kalan mahallelerin başında Ahmetli, Ormanköy ve Dağtekke mahalleleri geliyor. Öte yandan ilçede şehit cenaze törenlerinin gerçekleştirildiği Hacı Mümin Mesci Camii'nde de kadrolu imam olmadığı ortaya çıktı. Camilere imam gelmemesinin tek nedeni ise imamların kira ödemek istememesi. Edinilen bilgilere göre Dağtekke Camii'nde cemaate namaz kıldırma görevini bir vatandaş gönüllü olarak üstlendi. Ancak Ahmetli ve Ormanköy camilerinde ne yazık ki cemaate namaz kıldıracak kimse bulunmuyor.
İMAMLAR LOJMAN BEĞENMİYOR KİRA ÖDEMEK İSTEMİYOR
Ahmetli Mahallesi Muhtarı Hasan Kaplan, imam krizinin çözülememesi nedeniyle tepkili olduklarını ifade ederek, 'İmamlar lojman beğenmiyor, kira ödemek istemiyor. Cemaatimiz mağdur. Torbalı Müftülüğü'nü arayarak bari Cuma namazı için bir imam gönderin dedik. İmam görevlendirmeyi kabul ettiler ama bu kez de bizim araba ile imamı alıp köye getirmemizi ve namazdan sonra tekrar geri bırakmamızı istediler. Biz böyle bir imkanımız olmadığını söyleyince onlar da imkanları olmadığını söylediler ve imamsız kaldık. Camilere imam atamak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevi değil mi? Onca bütçe ayrılan Diyanet İşleri Başkanlığı, Cuma namazı için bile köye imam gönderemiyor mu?' Biz bu konuda kırgınız' dedi.
LOJMANI VATANDAŞ YAPTIRACAK
İmam krizini yine kendi imkanları ile çözmeye çalıştıklarını ifade eden Ahmetli Mahallesi Muhtarı Hasan Kaplan, 'Her işi vatandaşlar çözecekse, yetkili kurumlar niye var, anlamış değilim. Sırf cemaatimiz imamsız kalmasın diye lojmanı tadilat yapmaya karar verdik. Hayırseverlerden toplayacağımız bağışlar ile lojmanı tadil ettirmeye başladık. Belki yeni halini beğenen bir imam, camimizde görev yapmaya karar verir' ifadelerine yer verdi.
'DİYANET DEV BÜTÇEYİ NEREYE HARCIYOR?'
İmam krizini, gönüllü bir vatandaşın cemaate namaz kıldırmasıyla çözmeye çalışan kırsal mahallelerden birinde ise ismini vermek istemeyen bir vatandaş, 'İmamların çok paragöz olduğuna yönelik meşhur bir deyim vardır, biz inanmak istemesek de ne yazık ki imamlar bu deyimi doğru çıkarmaya çalışıyor. İmam gelmeyince genç bir arkadaşımız gönüllü namaz kıldırmaya başladı. Öte yandan, camileri ve lojmanları hayırseverler yaptıracaksa, eksikleri belediyeler tamamlayacaksa, müftülükler imamın yol masrafını karşılayamayacaksa Diyanet İşleri Başkanlığı'na aktarılan devasa bütçe nereye harcanıyor merak ediyorum' dedi
Hasan Demir