TİRELİ NALIN USTASI

Nalın, tek parça tahtadan yapılan ve üzerinde ayağa giyilmeyi sağlayan tasma şeklinde deri bulunan bir çeşit...

Nalın, tek parça tahtadan yapılan ve üzerinde ayağa giyilmeyi sağlayan tasma şeklinde deri bulunan bir çeşit terlik olarak tanımlanır. Nalın; hamam, tabakhane gibi, kösele ayakkabı giymenin kullanışlı olmadığı ıslak mekanlarda ya da cami ve mescitlerde abdest alırken giyilirdi. Tarihsel süreçte nalınlar; ceviz, gürgen, dut, çınar ve kavak gibi birçok ağaç çeşidiyle yapılmışlardır. Geçmişte; koyu renkli ve sade olan nalınları eşini kaybetmiş kadınlar, canlı renklere sahip ve süslü olan nalınları ise genç kızlar giyermiş. Yakın zamana kadar, genç kızlara düğün hediyesi olarak işlemeli nalınlar götürülürmüş. Günümüzde, Tireli ustalar tarafından yapılan kadife üzerine sırma ile işlenmiş nalınlar, Tire'nin kültürel ve turistik simgelerinden biri olmuştur.

Tireli nalın ustası Nihat Yakın gazetemize açıklamalarda bulundu:

Benim esas mesleğim ayakkabıcılık. 10 senedir bu işle uğraşıyorum. Eski Belediye Başkanı rica etti ' bu meslekler ölmesin, bu zanaat kaybolmasın'. Ben onu kıramadım ve bu işe başladım. Ayakkabıcıydım, bana kimse öğretmedi bu işi. Çarşıda bir tane Cemil ustamız vardı. O mesleği bırakınca artık tamamen ben kaldım. Ben de şu an müzede bu faaliyetleri gösteriyorum, 10 senedir yapıyorum burada. Severek icra ediyorum bu mesleği, yaşatmak için mesleğin devam etmesi için yapıyorum.

Nalın işi çok uğraş isteyen bir zanaat. Bunun süslemesi var, kesimi var tek tek, bezini yapıştırması var kadifesi var, bunları hep el ile tek tek yapıyorum. Süslemelerini yine özenle elimle yapıyorum, o yüzden el işçiliği olduğu için zorluğu oradan geliyor.

Bu mesleğe hiç ilgi yok neredeyse. Bu meslekte yetişen yok son yapanlardanım. Sanat okullarında yapılması gerekiyor bu işler. 1800'lü yıllardan beri gelen bu kıymetli mesleklerin ölmesine izin vermemeliyiz.

Tire halkının bağışları ile bu müze kurulduğu için onlara minnettarız. Bağış yapanlara, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kültürümüzü yaşatıyoruz burada. Bizim de katkımız varsa buna ne mutlu bize.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme