Basmane'den trenle 2 saat sürüyor: Oraya giden dönüş biletini yırtıyor

İzmir'in tarih kokan ilçesi Tire turistlerin büyük ilgi odağında. Gerek doğası gerek tarihi ile ilgi çeken Tire en çok pazarıyla vatandaşların gözdesi olmayı başarıyor. Dünyanın 2. büyük açık hava pazarının bulunduğu Tire'de nereleri gezebiliriz?

Basmane'den trenle 2 saat sürüyor: Oraya giden dönüş biletini yırtıyor

Güzelliği ve bereketli toprakları ile bilinen Tire, güneyde Aydın, kuzeyde Küçük Menderes Havzası ve Bayındır, doğuda Ödemiş, batıda ise Selçuk ilçeleri arasında, İzmir'in yaklaşık 85 km güneydoğusunda yer alır. Hem Kuşadası'na hem de Selçuk'a yakınlığıyla turistik yer olmaya aday Tire, koruduğu tarihî dokusu ve yapıları ile eşsiz, birçok topluluğun tarih boyunca barındığı yapısı ile de zengin bir kültüre sahiptir.

İzmir (Basmane) - Torbalı - Bayındır - Tire istasyonları arasında her gün, günde 5 kez karşılıklı 90 dk süren tren seferleri düzenlenmektedir. İlçede demir yolu ulaşımı modern olarak yapılmakta ve çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Torbalı (İZBAN) - Tire arasında 798 numaralı düzenli ESHOT seferleri düzenlenmektedir. İzmir, Denizli, Nazilli, Kuşadası, Selçuk, Ödemiş, Torbalı, Bayındır otogarlarından minibüs seferleri de mevcuttur. İstanbul, Ankara, Antalya otogarlarından ise otobüs seferleri düzenlenmektedir.

Araba ile İzmir-Aydın kara yoluna girdikten sonra Torbalı, Tire tabelalarını takip edip Torbalı çıkışından sonra Aydın kavşağından Tire yönüne devam edilebilmektedir. Bu yol ile ulaşım ortalama 100 dk sürmektedir. Otobandan ise İzmir-Aydın otobanı Belevi (Selçuk) çıkışını kullanıp Tire kara yolu ile ulaşılabilmektedir.

Her hafta salı günü kurulan Tire Salı Pazarı,  Kırgızistan'ın ardından dünyanın en büyük ikinci açık hava pazarı olarak bilinmektedir. Gıda ürünlerinin yanı sıra el işi eşyalar, ev yapımı sabunlar da pazarın gözdesi

Derekahve’den akan sular, azizlerin döktüğü gözyaşlarının bir temsili olarak görülüyor. Hz. Meryem’in Anadolu’ya geldiği zamanlarda bir süre Derekahve Mahallesi’nde yaşadığı rivayet ediliyor. Yemyeşil ağaçların arasında sakin bir atmosfere sahip.

Derekahve, Tire halkı her sene Hıdırellez bayramını bu bölgede kutlamayı tercih ediyor. 

Yoğurtluoğlu Külliyesi ya da Yavukluoğlu Cami, 15. yüzyılda inşa edilmiştir. Tire’nin güney kesiminde yer alan caminin doğu bitişiğinde muvakkithane; doğu ve batısında medrese odaları; kuzeyinde ise dar merdivenle ulaşılan içi boş bir rasathane buunmaktadır. Yoğurtluoğlu Külliyesi, 2005 yılında gerçekleştirilen restorasyonun ardından ibadet merkezi olarak tekrar kullanıma açılmıştır.

Yapım tarihini belirten bir kaynağa rastlanmamış olmasına karşın Hafsa Hatun Çeşmesi’nin Hafsa Hatun tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Yapı üslubundan 17. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Çeşmenin yalak taşı Helenistik Dönem’e ait bir lahittir.

Tire Necip Paşa Kütüphanesi, 1827 yılında 2. Mahmut Dönemi devlet adamlarından Gürcü Mehmet Necip Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yörenin en önemli kültür miraslarındandır. Necip Paşa Vakfı’na ait toplam 671 cilt kitap mevcuttur. Bunların tamamı onarım ve bakımı yapıldıktan sonra kırmızı deri mahfazalar içine alınarak vakfedilmiştir. Bu mahfazalar cilt sanatının eşsiz örneklerindendir. Üzerlerine kaplanan çeşitli ebru örnekleriyle cilt sanatıyla ilgilenenlerin hayranlığını çekmektedir.