Birlik Sağlık Sen: Vatandaşlarımız sağlıksız

2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı verilerini aktaran Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, hastanelere başvuru...

Birlik Sağlık Sen: Vatandaşlarımız sağlıksız

2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı verilerini aktaran Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, hastanelere başvuru sayısının arttığına dikkat çekerek vatandaşların sağlıksız olduğunun altını çiziyor. Başkan Doğruyol, “5 dakikada bir muayene ve benzeri sebeplerden dolayı nitelikli sağlık hizmeti sunumunun düşüyor” dedi.

5 dakikalık muayene süresi krizi

Başkan Ahmet Doğruyol, muayenelerin 5 dakikalık süreyle hastaların sağlıksız olduğuna işaret ederken sağlık hizmeti sunumunun ise düşmesini şöyle aktarıyor:

“Bazı siyasilerimiz ve bürokratlarımız bu rakamları övünç kaynağı olarak kullansalar da vatandaşların doktora başvuru sayısındaki ve ameliyat sayılarındaki artışın hiçbir şekilde övünülecek bir tarafı yoktur. Sağlık Bakanlığının asli görevi vatandaşın aşılama hizmetlerini tam ve zamanında vermesi, vatandaşların yediklerinin içtiklerinin denetlenmelerini en iyi şekilde yaparak vatandaşlarımızı hasta etmemek için çabalamaktır.

Haber

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol

Sağlıkta Dönüşüm Programı

Doktora yapılan başvuru, hastanelere yatış ve ameliyatların artmasının pek çok nedeni bulunmaktadır. Önemli olan vatandaşlarımızın hasta olamamasını sağlayarak, nitelikli sağlık hizmeti vermektir. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlıkçıya performans adı altında yapılan ödemeler, 5 dakikada bir muayene ve benzeri sebeplerden dolayı nitelikli sağlık hizmeti sunumunun düşmesi, alım gücünün düşmesi ile vatandaşların dengeli ve sağlıklı beslenememesi hastalıkların artmasına sebep olmaktadır.”

‘6 milyon ameliyat 13 milyon yatış’

“Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı yıllık istatistiklerde ise 2022 yılında doktorlarımıza 854 milyon başvurunun yapıldığı açıklanmaktadır. Yani, yılda bir hekime bir kişi ortalama 10 kez başvurmuştur. 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na baktığımızda 6 milyon ameliyat, 13 milyon yatış görülmektedir. Bu rakamlar oldukça yüksek rakamlardır. Maalesef, işsizlik, yoksulluk, ekonomik kriz ile daha sağlıksız bir toplum haline geldik. İnsanların yaşam koşulları, çalıştığı yerdeki koşulların ağırlaşması bile sağlığımızı etkilemektedir. Yaşam koşullarından dolayı her geçen gün kronik hastalıklar da artmaktadır. Çözüm; poliklinik ve ameliyat sayılarını artırmak ya da devasa şehir hastaneleri yapmak değildir. Çözüm vatandaşın sağlığını korumak, hasta olmamasını sağlamaktır.”

Haber Merkezi