Egeli ihracatçılar Turkish Taste Projesi ile ABD pazarına hızlı girdi

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında faaliyet gösteren 6 birliğin Turquality Destek Programı kapsamında yürüttüğü Turkish Taste Projesi'nde ilk 4 yılın sonuçları değerlendirildi. ABD pazarına gıda ihracatı arttı.

Egeli ihracatçılar Turkish Taste Projesi ile ABD pazarına hızlı girdi

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 6 birliğinin 2019 yılında pandemiye rağmen başlattığı Turkish Taste projesi meyvesi veriyor. Turquality Programı kapsamında başlatılan proje 4. yılını tamamlarken, Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatı yüzde 100’ün üzerinde artış göstererek 708 milyon dolardan 1 milyar 712 milyon dolara yükseldi. Türk gıda ihracatçıları ABD’ye 5 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu. Projenin 6 şefinden ikisi Tom Macrina ve John Bryne da Turkish Tastes tanıtım filmi çekimleri için İzmir’e geldi.

BAKANLIĞIN PİLOT PROJESİ OLDU

Turkish Tastes Büyükelçisi ve Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Gürel, aralıksız sürdürdükleri çalışmalarda çok önemli aşamaya geldiklerini belirterek, ‘’Bakanlığımız projemizi yürüttüğümüz Turquality Destek Programı kapsamında sadece gıda sektörleri için değil diğer sektörler için de örnek göstererek pilot proje olarak değerlendiriyor. 2018’de 1 yıllık derin analizin ardından bilimsel verilerle oluşturduğumuz 12 yıllık yol haritasını 2019’da uygulamaya aldık. Yol haritamızı 4 yıllık 3 döneme ayırdık. Birinci 4 yıl farkındalık oluşturma, ikinci 4 yıl ticarileşme ve son 4 yıl ise markalaşma. Projenin hedefi ABD’de etkin ticari mekanizmaya dönüşecek Turkish Tastes topluluğu oluşturmak. Bu toplulukta, ünlü şefler, satın alma yetkilileri, kurum/kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve eğitim kurumlarıyla geniş yelpazeye ulaşmayı hedefledik. Her yıl 15 faaliyet gerçekleştiriyoruz. Projenin 5. yılında ABD’de güçlü farkındalık yaratmanın yanında bu yıl itibariyle ticarileşmeye de başladık’’ dedi.

ABD’YE GIDA İHRACATI 1.7 MİLYAR DOLAR

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk gıda sektörünün ABD pazarındaki yerini sağlamlaştırmak ve ihracatını artırmak için çalıştıklarını vurguladı. 2019’da ABD’de güçlü, köklü kuruluşlar ve ticari bağlantılar kurmak için katalizör rolü oynayacak üst düzey profesyonellerden oluşan Turkish Tastes topluluğunu inşa etmek üzere başlatıldığını hatırlatan Eskinazi, ‘’Yaklaşık 6 senedir ticarileşmede büyük adımlar attık, ABD’nin en büyük gıda distrübütörleri Türk firmalarımızla iş birlikleri kurdu. ABD HoReCa sektörü, üretici, dağıtıcı, toptancı, perakendeci ve zincir marketler, restoran birlikleri, gıda yatırımcıları, gıda girişimleri, turizm-otelcilik fakülteleri, aşçılık okulları ile birlikte büyük bir network oluşturduk.Bu doğrultuda çalışmalarımızın sonuçlarını, Türk firmalarımızın gerçekleştirdiği ikili iş görüşmelerini, Turkish Tastes’nin ABD’de neler başardığını paylaşmaktan gurur duyuyoruz. 2019-2023 arası ABD’nin toplam gıda ithalatı yüzde 35’lik artışla 156 milyar dolardan 211 milyar dolara çıkarken, Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatı yüzde 100’den fazla artış göstererek 708 milyon dolardan 1 milyar 712 milyon dolara yükseldi. Türk gıda ihracatçıları olarak ABD’ye 5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduk. Büyüyen Turkish Tastes markamız ve tüm çalışmalarımızda Ticaret Bakanlığımızın “Uzak Ülkeler Stratejisi” vizyonu ile uyumlu hareket ediyoruz’’ diye konuştu.

İKİ TÜRK FİRMASI ABD’NİN EN BÜYÜK GIDA DİSTRİBÜTÖRLERİNDEN BİRİNE TEDARİKÇİ OLDU

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, proje hakkında şu bilgileri verdi; ‘’Büyükelçi şefimiz Tom Macrina’nın destekleriyle biri zeytinyağı biri kuru meyve sektöründen 2 firmamız ABD’nin en büyük ikinci gıda distribütörü olan US Foods’un tedarikçisi oldu. Firmalarımız US Foods’a göndereceği ürünlerini kendi markalarının yanında Turkish Tastes markasıyla da gönderecek. Böylelikle Bakanlığımızın verdiği desteğe karşılık vermeye başlamış olacağız. Şeflerimiz bu konuyla ilgili daha fazla bilgi verecektir. Projemizde kuruluşlarla iş birliğine olduğu kadar profesyonellere de önem veriyoruz. Yaptığımız çalışmalarda ABD’deki etkinliklerde şef, satın alma yetkililerini bilgilendiriyoruz. Sağlamasını yapmak için Türkiye’ye davet ediyoruz. Türkiye’de topraktan çatala konseptinde hazırladığımız programlarla, üretim alanları, işletmeler, kültürel mekan ve restoranlarda ürünlerimizi ve kültürümüzü tanıtıyoruz. Geçen yıl 3 şefimizi ağırladık, bu yıl 6 şefi ağırlayacağız. Şeflerimiz Türkiye programını tamamladıktan sonra  ABD’deki büyükelçilerimiz oluyor. Her geçen yıl daha büyük aile oluyoruz. Türkiye'nin önceki yıl ABD'ye meyve ve sebze mamulleri ihracatı %26 artarak 343 milyon dolara ulaştı. Projeye başladığımızda 6 sektörümüzün ABD’ye ihracatı 786.000 dolarken 2023 sonu itibari le bu rakam 1.500.000 olarak gerçekleşti. Yani 2 katına çıkardık, bunu daha da ileriye taşıyacağız.’’

BİN ŞEFE TÜRK ÜRÜNLERİYLE YEMEK ŞOV

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, sadece ABD’ye ihracatı değil Turkish Tastes markası ile katma değerli ihracatı da artırmayı hedeflediklerini ifade ederek, ‘’Bu uzun vadede ulaşılabilecek hedef olduğu için köklü kuruluşlarla iş birliğine önem verdik. Las Vegas Üniversitesi müfredatında yer alarak başladık. Nevada Restoran Birliği ile lise programlarına girdik. Ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ise Chain des Rotisseurs ve American Aşçılar Federasyonu ile partnerlikler başlattık. 5. yılda ulusalda güçlü görünürlük yakaladık. Şef Macrina ve arkadaşlarının yaklaşık 1000 üst düzey şefin katıldığı bir oturumda gerçekleştirdiği demoyla 6 sektörümüzün ürünleriyle hazırladıkları tariflerle şov yaptılar. Türkiye'nin ABD'ye olan su ürünleri ve hayvansal mamulleri ihracatı 2023’de %18 artarak 123 milyon dolara ulaştı. Günümüz itibari ile de geçen yılın 2/3’ünün üzerine şimdiden ulaşmış durumdayız’’ dedi.

ABD’YE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATI YÜZDE 80 ARTTI

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Emre Uygun, marka elçisi şeflerin katkıları ile 360 derece bağlı döngü kurguladıklarını açıklayarak, ‘’Döngü, ihracatçılarımızdan başlıyor ve ABD’deki son tüketicilerle tamamlanıyor. Marka elçilerimiz aracılığı ile Turkish Tastes markası taşıyan ürünlerimiz distribütörlere, distribütörlerden de başlattığımız program kapsamında yer alan, bu distribütörlerden ürün alan restoranlara, oradan da Turkish Tastes markası ile hazırlanan menülerle son tüketicilere ulaşacak. Program kapsamındaki restoranları influencerlarla destekleyerek herkesin kazanacağı kazan kazan modeli ile Turkish Tastes markası her gün büyüyecek. Projenin etkilerini en belirgin hisseden sektörlerden biriyiz. ABD’ye zeytin ve zeytinyağı ihracatı 2023’de %80 artarak 185 milyon dolara ulaştı’’ diye konuştu.

25. Milli Katılım organizasyonu gerçekleşen Summer Fancy Food Show ile projenin ticarileşmesini sağladıklarını söyleyen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, şöyle konuştu; ‘’Marka elçimiz Şef Tom Macrina ve arkadaşları önce fuar, sonra New York Türkevi’ndeki resepsiyonda ürünlerimizle hazırladığı menülerle sunumumuzu üst lige çıkardı. 39 firmamız projeden doğrudan faydalandı. Diğer katılımcı ülkelerin yorumlar bizi mutlu etti. Yine Türkevi’ndeki resepsiyonun ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin Büyükelçi seviyesinde katıldığı ilk etkinlik olması ve yirmisi büyükelçi kırkın üzerinde diplomatın katılması bizleri ayrıca gururlandırdı. Türkiye'nin önceki yıl ABD'ye kuru meyve ihracatı % 5 artarak 132 milyon dolarlık hacme ulaştı.’’

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk de projeyi Ur-Ge projeleriyle destekleyecekleri bilgisini paylaşarak, ‘’Şeflerimizin de katkılarıyla, ABD’de B2B odaklı yapacağımız tadım etkinliklerini 6 birliğimizin yürüttüğü Ur-Ge projeleri üyesi firmalarımızın katılacağı ticaret heyetleriyle hibrit olarak organize etmeyi planlıyoruz. Bu itibarla 2025 yılı, Ur-Ge projeleri Yurtdışı Pazarlama Faaliyetleri alanında en başarılı proje ödülüne talip olduğumuzu şimdiden ilan ediyorum. Nihai hedef olan katma değerli ihracat artışı için önemli bir adım atmanın yanında, Bakanlığımızın Turquality, Ur-Ge ve Uzak Pazarlar Stratejisi konseptlerini bir araya getirmiş olacağız. Sektörümüzün ABD’ye olan ihracatı 700 Milyon $’a ulaştı’’ dedi.