ESİAD'da çarpıcı uyarı: AB çıpası olmadan rota belirsiz

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), 'Global ve Bölgesel Gelişmeler: Dış Politikada Ufuk Turu' başlıklı bir toplantıyla dış politika ve ekonomiye yönelik kritik konuları ele aldı.

ESİAD'da çarpıcı uyarı: AB çıpası olmadan rota belirsiz

Toplantıda Emekli Büyükelçi Ümit Yalçın, Türkiye’nin global dengelerdeki stratejik konumuna dikkat çekerken, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin korunmasının önemine vurgu yaptı.

DIŞ POLİTİKA İŞ DÜNYASINI YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Toplantının açılışında konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, dış politikanın ekonomik süreçlerle doğrudan ilişkili olduğunu belirtti. Türkiye’nin, jeostratejik konumu nedeniyle bölgesel krizlerin merkezinde yer aldığına dikkat çeken Zorlu, 2025 yılında uluslararası siyasetin nasıl şekilleneceğine dair belirsizliklerin iş dünyasını yakından ilgilendirdiğini ifade etti.

Zorlu, özellikle ABD’nin yeniden Trump liderliğinde izlemesi muhtemel politikaların etkisine değindi:

Yüksek gümrük vergileri ve Çin’e yönelik ek yaptırımlar dünya ticaretini sarsabilir.
Trump döneminde çevre politikalarının geri çekilmesinin, sanayi sektörlerini iklim hedefleriyle çatışma noktasına getirdiğini hatırlatan Zorlu, AB’nin karbon nötr taahhütleri kapsamında alarm zillerinin çalmaya devam edeceğini belirtti.
Çin, Avrupa ve ABD arasındaki gerilimlerin ekonomik rekabeti daha da karmaşık hale getireceğini ifade etti.

EVRENSEL KRİTERLER VE AB ÖNEMLİ

Emekli Büyükelçi Ümit Yalçın ise konuşmasında Türkiye’nin dış politika hedeflerine dair stratejik önerilerde bulundu. Teknolojik dönüşüm, yapay zeka, ticaret savaşları ve uluslararası güvenlik politikalarının Türkiye’ye sunduğu fırsat ve riskleri değerlendiren Yalçın, AB çıpasının korunmasının kritik olduğunu söyledi:
“Kopenhag ve Maastricht kriterleri Batı’nın değil, evrensel değerlerin temsilcisi. AB’yi eleştirmek başka bir şeydir, evrensel ilkelere sırt çevirmek başka. Türkiye, BRICS ve Asya ile ilişkilerini geliştirmeli, ancak bu coğrafyalar bir çıpa olamaz. Türkiye’nin rotasını sağlamlaştıracak yer AB’dir.”

Yalçın ayrıca, AB ile ilişkilerde asıl meselenin üyelik süreci değil, uyum sağlanması gereken kriterler olduğunun altını çizdi:
“Türkiye, evrensel kriterlerle uyum içinde hareket etmeli ve bu değerleri toplumsal hedef haline getirmelidir. Ancak bu şekilde uluslararası arenada stratejik önemini artırabilir.”

ESİAD’IN VİZYONU

ESİAD Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Yuvarlak Masası Başkanı Rebii Akdurak, dernek olarak iş dünyasına yönelik dış politika ve ekonomi odaklı tartışmalara ışık tutmaya devam edeceklerini belirtti. Toplantının, iş dünyası temsilcilerine uluslararası arenadaki gelişmeleri değerlendirme fırsatı sunduğunu söyledi.

Toplantıda, Türkiye’nin jeopolitik avantajlarının akıllıca kullanılması, yapay zeka ve büyük teknoloji şirketlerinin etkileri, Avrupa’nın iklim politikaları ve ABD-Çin arasındaki gerilim gibi küresel meseleler derinlemesine tartışıldı. ESİAD, iş dünyasını bu dinamikler hakkında bilgilendirmeye yönelik etkinliklerine devam edeceğini duyurdu.