'Girişimciliği ve birleşmeyi öğreteceğiz'

İzmir 1. Kordon'da federasyona bina kazandıran Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanı Dernekleri Federasyonu Başkanı Mimar Semiha Güneş, sürdürülebilir, büyüyen, birleştirici projeleri hayata geçirmeyi, eğitimleri sürdürmeyi amaçladıklarını açıkladı.

'Girişimciliği ve birleşmeyi öğreteceğiz'

Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanı Dernekleri Federasyonu Başkanı Semiha Güneş ile tecrübeleri, BASİFED, İzmir iş dünyası, kentsel dönüşüm, ekonomi, dernekler üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik;

Sizi tanıyabilir miyiz?
Dokuz Eylül Mimarlık 1977 mezunuyum. 5 yıl bir ofiste çalıştım. Sonra bir kurumda işe başlayacağım gün serbest çalışmak istediğimi fark ettim. Arkadaşımla 1982’de Epig Mimarlık’ı açtık. Gündüz çalışıp, gece çizer, ertesi gün de çalışırdık. Bir yıl boyunca iki gecede bir uyuduk. Bir yıl sonra 12 personelli, İzmir’de büyük işler yapan mimarlık ofisi olduk. Aynı işleri yapmaktan sıkıldım. Arkadaşım memnundu. 25 yıl sonra ayrıldık. Epig Mimarlık olarak danışmanlık, imar tadilatları yaptım, yarışmalara katıldım. Yaşar Üniversitesi, Çimentaş Narova, Bakırçay Üniversitesi, EBSO binası 2010’dan sonra katıldığım yarışmalardan bazıları. Yarışmaları sevmem ama gerektiğinde katıldım. İzmir, İstanbul ve Bilecik’te süren konut, site, villa, otel, fabrika projelerimiz var. Bilecik’te Elginkan Holding için fabrika projesi çizdik. Gazeteciler Cemiyeti’nin Kordon’daki apartman projesi bizim. 24 kişilik mimar kadrom var. 

1982’deki müşterilerimle hala çalışıyorum. Devamlılığa ve güvene inanıyorum. İlişkide güven ve samimiyet varsa sürüyor. İş hayatımda profesyonel olamadım. Önceliğim işin karlılığı değil niteliği. Değişik şeyler yaptığımda mutlu oluyorum. Küçüklüğü büyüklüğü önemli değil. Nitelikli ve kullananlar mutlu olmalı. Güvenilirlik ve dürüstlük olması gereken özellikler. Kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Aynı yerde kalmayı, ileri gideceksiniz. Yeniliklere açık olacaksınız. Yapmaya çalışıyorum.

BASİFED nasıl bir oluşum? Nasıl çalışıyor?

Bünyemizde 16 dernek var. Çoğu aynı konularda çalışmak üzere kurulmuş. BASİFED çatısı altında birleşmeyi öğreniyoruz. Projelerini öğrenip, aynı konularda çalışmamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Koordinasyon var. Aslında en önemli görevimiz o. Çatı örgütse koordine edecek.

Devam eden projeler neler?

Her biri kadınlar için bir şey yapan 4 kadın derneğimizi tek projede buluşturduk. İZKA için haziranda başlayan, yılbaşına kadar bitecek proje hazırladılar. Sektör ayırmadan, İzmirli kadın işletmecilerin, 1-4 yaş arası başarılı olamamış işletmelerine mentörlük, psikolojik, ekonomik destek vereceğiz. Müşteri görüşmesi, vergi, dijital okuma eğitimleri alacaklar. Genç  şirketlerin sürdürülebilir olmasını sağlayacağız. 50 kişiyle başlıyoruz. Protokoller hazır. Firmaları yaşatmak, istihdama katkı sağlamak istiyoruz. Açılan yerleri desteklemek, şirketlerin yaşamasını, geleceğe taşınmasını amaçlıyoruz. 

TÜM DERNEKLERİMİZİ SAHİPLENİYORUZ

Eğitimleri nerede veriyorsunuz?

Geçen dönem yönetimimiz  1. Kordon’da ofis tutmuştu. Tadilat çalışmalarını tamamladık. Nisan sonu başladık. 3 Eylül’de TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez’ın katıldığı etkinlikle açılışını yaptık. 85 kişilik seminer, 30 ve 15 kişilik iki toplantı odası, çalışan, yönetim ofisleri var. Dekorasyon, cihazlar, mobilya, tadilat iş yaptığım firmalarca tamamlandı. Eğitim ve seminerleri merkezimizde vereceğiz. Yeri olmayan derneklerimiz için kullanım alanı var. BASİFED hepsini sahiplensin istiyorum. Her derneğin misafir olarak gitmek yerine kendi alanı olmalı. İZKA eğitimleri orada verilecek. İZKA bize mentörlük yapıyor ve finansmanı sağlıyor. Eğitim alacak olanları biz seçiyoruz.

BASİFED nasıl bir yapıya sahip?

TÜRKONFED komisyonlarının paralelinde komisyonlar oluşturduk. Yeşil enerji, gençlik, kadın, gibi 6 tane komisyonumuz var. Yeşil enerji komisyonumuz çok iyi çalışıyor. Projeleri için Mahmut Özgener Başkan’a gittik. Yeşil enerji alanında Ticaret Odası da kendi başına çalışıyor. Birleşelim İzmir için gereken sinerjiyi yaratalım dedik. Sanayi Odası’na da teklif edeceğim. Her gün kongre yapmayalım.

Yeşil enerjiye dönük projeniz mi var?

Avrupa Birliği destekli bir yeşil enerji projesine hazırlanıyoruz. Yeşil enerji komisyonumuzla birlikte İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’i ziyaret ettik. Onlar da bu alanda çalışıyor. Herkes ayrı ayrı proje yürütüyor. Ben de birlikte çalışalım istiyorum. Olumlu baktı kurullarına götürecek. Sanayi odasının da aynı pozitif yaklaşımı göstereceğine eminim. İki oda ve başkanıyla dostluklarımız var. İş dünyası ile ilgili tecrübem çok ama başkanlık tecrübem az. Onların tecrübelerinden yararlanacağız.

Göreve hızlı başladınız. Nasıl bir başkan olma hedefiniz var?

Mesleki kuruluşların bağışlarla değil, kendine yeten, kendi imkanlarıyla ayakta duran kurumlar olması gerekiyor. Bunun için elimden geleni yapacağım. Salonlarımızı uygun fiyata kiralayacağız. Dışarıda 1 lira olan toplantı salonunu dernek, bizden 50 kuruşa kiralayabilecek. Böylece hem dernek ekonomik salon kullanacak hem de biz gelir kazanacağız. Sürekli para istemekle olmaz. BASİFED de dernekler de böyle çalışmalı. Düzenli olarak sertifikalı mesleki eğitimler vereceğiz. Eğitimlerle sürekli bir gelirimiz  olacak. Sonuç odaklı bakmalıyız. Hedefim BASİFED”e kendi mülkünü kazandırmak istiyorum.

İZMİR OLARAK ÇOK BİREYSELİZ

16 derneği ortak projelerde buluşturmak zor mu?

İzmir olarak biz hep bölünüyoruz, biraraya gelip güçlü olmak varken. Bunun için paylaşımcı olunmalı, bireysel bakılmamalı. İzmir’in yapısından, geçmiş kötü tecrübelerden olabilir. Kooperatiflerde yaşanan kötü tecrübeler  gibi. Yürütebildiğimiz ilişkileri geliştirmeyi becerebilirsek birleşmeyi de öğreniriz.

BASİFED çatısı altında 16 dernek var. Belki aynı konuda çalışan 5 dernek var. Bu bölünmek.  5’i bir araya gelse, güçlerini birleştirse, işbirliği yapsa, büyük ve kalıcı işlere imza atsa daha iyi ama biraraya gelemiyoruz. İzmir çok bireysel.  Başka şehirlerde bir araya gelebiliyorlar ama İzmir’de yapamıyoruz. Bulunduğumuz yeri koruyoruz. Geniş düşünmeye açık değiliz. İzmir medeni bir şehir ama bu konuda değil. Mutlaka birleşmek lazım. Birleşirken koşulları baştan düzgün koymak lazım. Becerebilirsek yürüyeceğiz. BASİFED”de bunu yapacağız. 16 derneğimiz var. Aynı konuda ayrı ayrı çalışmamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Koordinasyon var. Bizim en önemli görevimiz o. Çatı örgütse koordine edecek. Bugüne kadar ortak yürütülen projeler çok başarılı oldu. Koordinasyon başarılı yürüyor.

GENÇLER BİRİKİM YAPMAKTAN UMUDU KESTİ

Ülkedeki ekonomik sorunlar konusunda değerlendirmeniz ne olacak?

Topluma umutsuzluk hakim.  Asgari ücret artıyor ama alana yetmiyor, verene yük. Kısır döngü. Asgari ücret yükseldikçe enflasyon yükseldi. İşverende iş gücü maliyetini karşılayacak hal kalmadı. Sorunun böyle çözülmeyeceğini anlamak lazım. Zam enflasyonla bir günde eriyor. Maliyetle başa çıkamayanlar, robotik çözümler bulacak. Bu da işsizliği arttıracak. Görünen görünmeyen çok vergi veriyoruz.. Önce adalet istiyorum. Vergi affına karşıyım. Vergi verenler bile sıkıntı çıkarsa diye vergi affına giriyor. Vergi verenin cezalandırıldığı bir sistem.  Bundan vazgeçip, vergi vermeyenin adil vergi vermesi sağlanmalı. Yakaladığından değil bilinçli olarak herkesten adil ve eşit vergi almanın yolu bulunmalı. Adaletin düzgün çalışmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Dar ve sabit gelirli kadar işveren de zor durumda.

İnsanlar birikim yapmaktan umudu kesti. Bakın restoranlar ne kadar dolu. Çünkü insanlar artık ne kadar para biriktirse de ev, araba alamayacağının farkında. O zaman yapmak istediklerini yapıyor.  Bu vazgeçmişlik ve çok kötü. Gelecek kaygısı var. Bu işe de yansıyor. Kendini geliştirme çabası olmuyor.