İzQ Dijital Deneyim Merkezi, yeni neslin hizmetinde

İzmir'in teknolojik ekosistemini geliştirmeyi amaçlayan İzQ Dijital Deneyim Merkezi açıldı. Merkezin amacı ve çalışma alanı haberimizde...

İzQ Dijital Deneyim Merkezi, yeni neslin hizmetinde

İzmir’in girişimcilik ve inovasyon üssü olma yolculuğunda önemli bir adım atıldı. İzQ Dijital Deneyim Merkezi, İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde proje paydaşları ve sponsorlarının katılımıyla Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriye Çoştu tarafından açıldı.

Açılışta düzenlenen lansman toplantısında konuşan İzQ ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, kentler arasındaki rekabetin en önemli unsurlarından birinin inovasyon ve girişimcilikteki başarı ve teknolojik anlamda fark yaratmak olduğunu belirterek, İzmir’in, sahip olduğu potansiyelle yarışın güçlü oyuncusu olması gerektiği kanaatini paylaştı. İzmir’de tüm paydaşlarla birlikte kurdukları İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde şehrin inovasyon ekosisteminin gelişmesi için durmadan çalıştıklarını vurgulayan Özgener, “Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.’ Bilim ve teknoloji, toplumun kalkınmasında en güçlü yol göstericilerden. İzQ olarak, İzmir ve ülkemizin geleceğine katkı sunmayı amaçlıyoruz. Girişimcilik ve İnovasyon faaliyetleri, üniversiteler bünyesinde teknopark ve teknoloji transfer merkezleri yapısı içinde kapalı sistemde yürütülüyor. Biz klasik yapının dışına çıkıp girişimcilik ve inovasyonu toplumun tüm kesimlerinde görünür kılmak, kente mal etmek için İzQ’yu İzmir’in en merkezi yerindeki iki modern binada konumlandırdık. İzQ sadece inovasyon merkezi değil, şehrin girişimcilik ekosisteminin de vitrini” dedi. 

AMAÇ ÇOCUKLAR VE GENÇLERDE BİLİM VE TEKNOLOJİ FARKINDALIĞI YARATMAK

Mahmut Özgener, İzQ’yu kurarken bir başka hedeflerinin her yaş grubundan çocuk ve gençlerde bilim ve teknoloji farkındalığını geliştirmek, erken yaşta girişimcilik kültürünü tanıtmak ve sevdirmek için özgün projeyi hayata geçirmek olduğunu açıklayarak, “Bugün bu projeyi çocuklarımızın hizmetine sunmaktan ve İzQ Dijital Deneyim Merkezi’nin açılışını sizlerle birlikte yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. İzQ genç girişimcilerden sonra şimdi de geleceğin girişimcileri olacak çocuklarımızı bilim ve inovasyon dünyasıyla  buluşturuyor. Bu merkezde İzmir ve çevre iller başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinden geleceğin girişimcileri ve bilim insanları olacak çocuklarımızın doğrudan yaşayacakları ilham verici deneyimlerle ilgi alanlarında bir bilim yolculuğuna çıkmalarını istedik. Dileğimiz bu projenin örnek olması ve benzerlerinin tüm yurda yayılmasıdır. Merkezimizi özellikle çocuklara yönelik planladık. Onları kendi özgün ve yenilikçi fikirlerini geliştirmeye teşvik edebilmek için bir yolculuğa çıkarmayı hedefledik. Bu merkezde hedefimiz eğitime gönül veren kişi ve kuruluşlar, STK’lar ve belediyelerin katkıları il ve ilçe milli eğitim müdürlerimizin desteği ile sosyo-ekonomik açıdan imkanları kısıtlı çocuklarımız da dahil olmak üzere her yıl daha fazla sayıda çocuğumuzun bu eğitimlerden geçmesini sağlamak ve onların içindeki bilim ve teknoloji cevherini ortaya çıkarmak. Kar amacı gütmeyen bu sosyal sorumluluk hareketi ile sağlanan tüm gelir yine binlerce çocuğumuzun eğitimine harcanacaktır.Çünkü gelecekte onların bilim ve teknoloji alanlarında çözümler bulmak için o sınırsızhayal güçlerini kullanmalarını, buluşlar yapmalarını, başarıncaya kadar denemelerini ve gelişmelerini istiyoruz. Bu nedenle, her bir istasyonda mobilite, lojistik ve deniz ticareti, uzay bilimleri, yeni nesil dijital teknolojiler gibi birçok konu olacak” diye konuştu.

SANAYİDEKİ BAŞARIMIZI TEKNOLOJİYE TAŞIYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu ise şunları söyledi; “Türkiye’nin teknoloji alanındaki gelişimine her gün şahit oluyoruz. Elde ettiğimiz veriler gösteriyor ki bir sanayi ülkesi olan Türkiye, en yüksek çeşitliliğe ve rekabet gücüne sahip. Bu gelişim bizi teknoloji ülkesi olmaya da götürecek. 104 teknoparkta 10 binin üzerinde firma teknoloji üretiyor. 1600 ar-ge merkezinde yüz binin üzerinde insan çalışıyor. Ar-ge’ye ayrılan kaynak 1,5 milyar dolardan 16 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlarla İspanya gibi ülkelerin önüne geçtik. Batarya, yenilenebilir enerji, çip teknolojilerinde önümüzde fırsatlar var. Kendi teknolojimizi geliştirmemiz gerekiyor. Teknolojik projeler için 30 milyar dolarlık bir teşvik programını hayata geçireceğiz. 2030 yılına kadar 100 bin yeni girişim projesi hedefliyoruz. İzmir girişimcilik alanında öncü bir kent. İzmir’e özgü melek girişimcilik projesi ödül kazandı.”


DDM’DE NELER OLACAK

-    interaktif ekranlar
-    tabletler
-    VR gözlükler
-    bilimsel konular pedagojik yöntemlerle oyunlaştırılarak anlatılıyor
-    mobilite
-    lojistik ve deniz ticareti
-    uzay bilimleri,
-    yeni nesil dijital teknolojiler
-    insan vücudu
-    makinalar
-    temiz enerji
-    bitkilerin yaşamı
-    okyanus ve deniz bilimleri
-    robotik kodlama
-    yapay zeka
-    çevre ve doğa bilimleri

PROJE SPONSORLARI

Arkas, Axa Sigorta, Batıliman, ESBAŞ, ESBAŞ Uzay Kampı, Folkart, Vosmer, GS1 Türkiye, İzmir Ticaret Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji A.Ş, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Reeder, Türk Ekonomi Bankası.