Suriye de Irak gibi tarımsal ihracat pazarımız olabilir

İç savaş ve jeopolitik gerilimlerle zor bir dönem geçiren Irak'ın bugün Türkiye'nin tarımsal ve tarıma dayalı ihracat pazarlarından biri haline geldiğini hatırlatan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, aynı fırsatın Suriye'de de yakalanabileceğini dile getirdi

Suriye de Irak gibi tarımsal ihracat pazarımız olabilir

Ünlü edebiyatçı Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, İkinci Dünya Savaşının ardından kaleme aldığı “Savaş ve Barış Hakkında Düşünceler” başlıklı denemesinde kullandığı “Coğrafya bir kaderdir. Bu demektir ki bunun gereklerini kabul etmek, ona ayak uydurmak şartıyla, iyi kötü uzlaşılabilir” sözlerini hatırlatan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, ülke olarak, “Coğrafya kaderdir” sözünün en yoğun kullanıldığı bölgelerden birinin ortasında yaşadığımızı vurguladı. Kestelli, "Rusya-Ukrayna Savaşı 3. yılını dolduruyor. 13 yıl önce başlayan Suriye’deki iç savaş Esad’ın devrilmesiyle başka aşamaya geçti. Henüz 'savaş bitti' diyemiyoruz. Şurası bir gerçek hem kuzey hem güneydoğumuzda yaşanan iki gerilimde süreci doğru okuyup, değişime ayak uydurarak, Tanpınar’ın da ifade ettiği gibi onunla iyi kötü uzlaşarak çıkmış görünüyoruz" dedi.

Durum tespitinin ardından "Şimdi önümüzde yepyeni bir dönem var" diyen Işınsu Kestelli, böyle dönemlerde risklerle fırsatların kol kola gezdiğini, her adımın bin kere düşünüp bir kere atılmasının önemini vurguladı. Tıpkı Suriye gibi uzun süren çalkantılı yıllardan geçen Irak'ın bugün Türkiye'nin en önemli ticari partnerlerinden biri olduğunu dile getiren Kestelli, "Irak’a,  2024'ün 10 aylık döneminde 2,8 milyar dolar tutarında tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünü ihracatı gerçekleştirdik. Suriye’nin istikrara kavuşması bu açıdan önemli fırsat. Geçiş döneminde yeni bir göç dalgası, terör ihracı gibi riskleri de içinde barındırıyor. Süreci hep birlikte izleyip göreceğiz ama kişisel kanaatim yarınların dünden daha olumlu olacağı yönünde" diye konuştu.

AVRUPA BİRLİĞİ PAZARI HIZLA DARALIYOR

İhracatın Türkiye ekonomisi için hayati öneme sahip olduğunu belirten İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, şöyle devam etti; "Avrupa Birliği en büyük pazarımız. Draghi’nin çok konuşulan son raporunda, Avrupa Birliği’nin dünya ekonomisindeki payının son 30 yılda yüzde 26’dan yüzde 17’ye gerilediğini görüyoruz. Tam üyeliği ulusal strateji yaptığımız en büyük ticari ortağımız Avrupa Birliği’nin durumunu iyi analiz edip çok boyutlu bir değerlendirme yapmamızın şart olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin üretim gücündeki aşınma da önemli bir sorun. Son dönemde tarım ve sanayi üretimindeki büyümenin ülkedeki toplam büyümenin altında seyretmesi, üretim kaslarımızın zayıfladığına işaret ediyor. Buraya özellikle dikkat çekmek istiyorum. Ekonomi yönetiminin, üretim kaslarımızı güçlü tutmak için acilen önlem alması gerekiyor. Türkiye’nin dijital ve yeşil dönüşüm yolculuğunda üretim gücünü artırmaya çok ihtiyacı var. Unutmayalım ki ülkemizin küresel sistemdeki siyasi ve ekonomik gücünü demokrasimizin niteliği ve hukuk devletinin sağlamlığı belirleyecektir.Bu konuda da önemli adımlar atılmasını bekliyoruz."

Haber: Hüsniye Acun