Tariş Pamuk Birliği yeniden üreticinin emrinde

Ege Bölgesi'nde pamuk ticaretine yön vermek, üreticiyi desteklemek amacıyla kurulan ve uzun yıllar bu misyonunu yerine getiren Tariş Pamuk Birliği, yakın geçmişte kötü yönetim ve banka borçları nedeniyle amacından uzaklaşmıştı. Pek çok gayrimenkulünü ve tesisini borçlara karşılık bankalara kaptıran birlik, yeniden eski günlerine dönüyor.

Tariş Pamuk Birliği yeniden üreticinin emrinde

 

Tariş Pamuk Birliği olarak en kötü günleri geride bıraktıklarını söyleyen Birlik Başkanı ve Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, 13 tarım birliği içinde tek kuruş borcu olmayan birlik olduklarını açıkladı.

2 milyar TL’lik varlığı ile 3. büyük birlik olduklarını dile getiren Faruk Aydın, “2009 yılından bu yana birlikte yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptım. İki dönemdir başkanlık yapıyorum. 2020 yılında başkanlığa seçildiğimde birliğin 650 milyar lira borcu vardı. Bu durumda başkanlığı devraldım. Başkanlıkta ikinci dönemim. Aydın Organize Sanayi Bölgesi’nde daha önce borcumuza karşılık Vakıfbank’a devrettiğimiz 118 bin metrekarelik arazimizi borcun yapılandırma vadesi dolmadan geri aldık. 2023’e kadar süremiz varken, 2022’de ödeyip, aldık. 12 çırçır fabrikamız mahlıç üretimine devam ediyor. 6 ildeki 40skooperatifimiz pamuk alımlarını sürdürüyor. Dünya fiyatlarının altındayız maalesef. Dünyada 58-60 lira olan fiyat bizde sezon başında 40 liradan başladı. Ancak Tariş Pamuk Birliği olarak tüccardan ayrı olarak üreticiyi destekleme amaçlı alımlarımıza taban fiyat, destekleme açıklamalarını beklemeden başladık” dedi.

Tariş Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Aydın, birlik olarak üretim kalitesine önem verdiklerini ve bu konuda üniversitelerle işbirliği halinde çalışma yürüttüklerini belirterek, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde ar-ge çalışması yürütüldüğünü hatırlattı. 

ÜRETİCİ LEHİNE DENGE UNSURUYUZ

Sektörün yüksek kalite ile paralel ihracata da ihtiyacı olduğunu vurgulayan Faruk Aydın, pamukta ihracat yapılmamasının üretimi, pamuk üretimindeki düşmenin diğer ürünlerin rekoltesini zincirleme şekilde etkilediğini açıkladı. Aydın,”Üretimde planlama yok. Bu yıl hiçbir tarımsal ürün Ege’de para etmedi. Üretici toplama maliyetinden kurtulup, zararını azaltmak için ürünlerini ya tarlada bıraktı ya da dereye döktü. Tariş olarak üretici lehine denge unsuruyuz. Bu misyonumuzu sürdürmek için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

BİRLİĞİN GAYRİMENKULLERİNDE SON DURUM

Birlik merkezi olarak Işıkkent’ta faaliyet gösteren Tariş Pamuk Birliği Alsancak’ta stad civarındaki 600 metrekarelik son yerlerini Tariş Üzüm Birliği’ne devretti. Zeytinyağı Birliği de kendi gayrimenkullerini Üzüm Birliği’ne devretti. Aydın, bu devirlerin değeri ödenerek yapıldığını açıklayarak, şu bilgileri verdi; “Stadın arkasında bulunan arazimiz için Üzüm, Zeytin ve Pamuk, üç birlik olarak Emlak Konut ile hasılat paylaşımı anlaşması yaptık. Halen devam eden residence projesinin yüzde 34’lük bölümünü oluşturan 2300 daire üç birliğin mülkü. Hepimiz arazideki payımıza göre paylaşacağız.” 

Merkezi İzmir'de bulunan Tariş Pamuk Birliği İstanbul Sanayi Odası'nın "Türkiye'nin 500 Büyük Kuruluşu" sıralamasında ve Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın "100 Büyük Sanayi Kuruluşu" sıralamasında yer alıyor. Ortaklarının kütlü pamuk üretiminde, kimyevi gübre, zirai ilaç, motorin ve tohum gibi tarımsal üretim girdilerin temini, ar-ge ve teknik hizmet, nakdi kredi desteği ile katkıda bulunuyor. Bölgede piyasa ve fiyat düzenleme fonksiyonu ile üreticinin mağduriyetini önleyerek tarımsal üretimin etkin, kaliteli ve verimli bir şekilde sürdürülebilirliğini sağlıyor.Birlik, bağlı kooperatifler aracılığıyla bölge kütlü pamuk rekoltesinin yaklaşık % 40'ını alarak işliyor ve pazara sunuyor.

Birlik, çırçır, bitkisel yağ ve yem sanayinde tesisleriyle üretim faaliyeti gerçekleştiriyor.