TEKNOFEST’te ‘Ege’li mucit

TEKNOFEST 2021’de 2.’lik ödülüne layık görülen Ege Katmerci, yeni çalışmalarını Vali Elban’a tanıttı. Ege’nin amacı Teknofest’i engelsiz hale getirmek ve kavşakları engelliler için daha kullanılabilir kılmak.

TEKNOFEST’te ‘Ege’li mucit
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2023 TEKNOFEST’in son durağı İzmir oldu. Ziyaretçi akınına uğrayan festivalde özel bir konuk yer aldı. Engelsiz teknolojiler tasarlayan Ege Katmerci. 2021 yılında gerçekleşen Teknofest’te ödüle layık görülen genç muciti İzmir Valisi Süleyman Elban ziyaret etti. Ziyareti sırasında Ege’yi ilgiyle dinleyen Vali Elban desteklerini eksik etmeyeceklerini belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından bu yıl 6. düzenlenen Teknofest, İstanbul ve Ankara’nın ardından son durağı olan İzmir’e geldi.

Üniversiteler, özel kurum ve kuruluşların yanı sıra bakanlıklar ve yerel yönetimlerin katılımıyla 27 Eylül Çarşamba günü festivale start verildi. Festivalin İzmir ayağında Çok özel bir konuk yer aldı. Engellilere yönelik geliştirdiği cihazlarla 2021 yılı Teknofest’te ödüle layık görülen, Ege Katmerci.

2003 doğumlu 20 yaşındaki Ege Katmerci Nörofibromatozis tip 1 hastası. 7 yaşından bu yana fiziksel engelli yaşayan Ege, yalnızca fiziksel engelini değil tüm engelleri aşmayı başardı. Okuduğu meslek teknik lisesinde engellilere yönelik inovatif fikirleriyle arkadaşlarının arasından sıyrılarak öğretmenlerinin de desteğini arkasına aldı. Engelli bireylerin birçok kamusal alanda yaşadığı sıkıntıları ayrıntılarıyla gözlemleyerek, her birine çözüm üretmek adına işe koyuldu. Tekerlekli sandalyenin etrafına eklenmek üzere çeşitli donanımlar tasarladı, engelli öğrencilerin derse katılımını kolaylaştırmak için tuşla çalışan parmak kaldırma aparatı, kapı tıklamak üzere otomatik tokmak, anı yakalamak ve yaşama dahil olmak için yine uzaktan kumandalı bir fotoğraf çubuğu yerleştirdi. Çalışmasıyla 2021 yılı Teknofest’te 2.’lik ödülüne layık görüldü.

ENGELSİZ TEKNOFEST

Yeni Kiraz Gazetesi’nden Simge Akcan’ın haberine göre, Ege yeni projeler geliştirmeye devam etmek istiyor. Engelli bireyleri cesaretlendirmek, engelleri aşmaya teşvik etmek tek hedefi. Sıradaki projesini şimdiden tasarlamaya başlayan Ege’nin gündeminde engelli bireylerin trafikte yaşadıkları sıkıntılar var. Çözüm önerisi sunmak adına kavşaklarda bulunan trafik ışıklarına engellilere yönelik bir kavşak sistemi üzerinde çalışıyor. Teknofest’i de es geçmeyen Ege, gelecek yıl planı ise 2024 Teknofest’e gerçekleştirilen uçuşların sunumunu, işitme engelliler için işaret dilinde yayınlamak.

VALİ’YE SUNUM

İzmir Valisi Süleyman Elban Teknofest’te ilk olarak Ege’yi ziyaret etti. Vali Elban önce Ege’yi selamladı. Tasarladığı cihazı Vali Elban’a tanıtarak ilerleyen yıllarda gerçekleştirmek istediği projelerden de bahseden Ege’yi ilgiyle dinleyen Süleyman Elban, her zaman destek olacaklarını ifade etti. Süleyman Elban diğer projeleri de inceleyerek festival ziyaretine devam etti.


HABER MERKEZİ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TEKNOFEST’te ‘Ege’li mucit

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Yeni Tire ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin