Muhtaç sayısı artıyor!

Ekonomik koşullar her geçen gün ağırlaşırken alım gücü düşen vatandaşın önemli kısmı yoksulluk sınırı altında yaşam mücadelesi veriyor. Günün koşullarında sosyal yardıma ihtiyacı olan ailelerin sayısı da giderek yükseliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, son yıllarda sosyal yardım oranlarını yüzde 234 arttırdı, gelecek yıl için ise yüzde 100 daha artırarak 1 milyar 200 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.

Muhtaç sayısı artıyor!
Muhtaç sayısı artıyor!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yağmur Karadağ/YENİ İZMİR- Ülkedeki enflasyon oranları hızlı şekilde yükseliyor. Gıda, enerji ve temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında yaşanan artışlar, vatandaşların cebini derinden etkiliyor. Bu durum, ailelerin günlük harcamalarını giderek azaltmalarına, yoksullaşmalarına sebebiyet veriyor.

Ekim ayında yıllık enflasyon Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) verilerine göre yüzde 126,18’e, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) göre ise yüzde 54,26 olarak gerçekleşti. TÜRK-İŞ’in araştırmasına göre ise dört kişilik bir ailenin temel gıda harcamalarını karşılaması için en alt limitin, yani açlık sınırının aylık 13 bin 334 TL’ye çıktığı açıklandı. Buna kira, eğitim, giyim, sosyal harcamaların eklendiği yoksulluk sınırı ise aylık 43 bin 433 TL oldu.

Enflasyonun son yıllardaki yüksek seyriyle birlikte gelirlerde bu oranda artışın olmaması alım gücünü düşürürken gelir gider makasının açılmasıyla ihtiyaçlarını karşılayamayan, sosyal yardımla yaşama tutunmaya çalışan aile sayısı da giderek fazlalaşıyor.

Muhtaç sayısı artıyor!

YÜZDE 234 ARTIŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, aralarında öğrencilerin ve emeklilerin de bulunduğu sosyal yardıma ihtiyacı olanlara ulaşmaya devam ediyor. Büyükşehir’in 2019 yılında düzenli olarak ailelere yaptığı sosyal yardımlar 23 bin haneye ulaşmışken, 2023 yılı henüz tamamlanmadan bu rakam 77 bin haneye yükseldi. 2019’a göre sosyal yardıma ihtiyacı olan aile sayısı yüzde 234 arttı. Büyükşehir Belediyesi nakdi yardımın yanı sıra erzak ve yakacak yardımı, giyim yardımı, yemek gibi farklı desteklerle yılda 245 bin haneye destek sağladığını, 2019 yılından bugüne kadar 544 bin 420 vatandaşa 7 milyon 889 bin kez yardım desteği verildiğini açıkladı.

BÜTÇEDE YÜZDE 100’LÜK ARTIŞ

Büyükşehir Belediyesi, derinleşen yoksullukta sosyal hizmet ve sosyal yardım faaliyetleri için 2023’te ayırdığı 592 milyon 721 bin TL’lik bütçeyi, 2024 yılı için yüzde 100’ün üzerinde artırarak 1 milyar 240 bin TL’ye çıkardı .Büyükşehir’in yanı sıra ilçe belediyeler de bütçelerinden önemli bir payı sosyal desteğe ayırıyor. İlçe belediye başkaları yatırımlardan vazgeçip vatandaşların yoklukla sınavına destek olmayı önceledikleri açıklamasını üzülerek aktarıyor.

 

Muhtaç sayısı artıyor!

 

“SOSYAL HİZMETTE DEVRİM NİTELİĞİNDE PROJELER”

AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, sosyal yardımlardaki artışın ‘halkın daha da fakirleşmesi olarak eleştirilmesinin doğru olmadığını savunarak, “Bu kişiler zaten var, biz sadece bu kişileri bulup ihtiyacı olanı vermeye çalışıyoruz” diyerek sosyal hizmet alanında devrim niteliğinde projelere imza attıklarını söyledi.

Muhalefetin sosyal yardımlar konusundaki yaklaşımına değinerek, yardımlardaki artışın ‘halkın daha da fakirleşmesi’ olarak yorumlanması hakkında da konuşan Bursalı, “Bu bakış doğru değil. Sosyal yardım alan kişi sayısının artması, AK Parti’nin doğru kişilere ulaşma kriterlerinin ne kadar da objektif olduğunu gösteriyor. Bu kişiler zaten var, biz sadece bu kişileri bulup ihtiyacı olanı vermeye çalışıyoruz. Maalesef sosyal demokratlıktan bahsedenlerin sosyal devletten bihaber olduklarını da üzülerek görüyoruz Türkiye Aile Destekleri Programı kapsamında Ocak-Eylül arasında 1 milyar 88 milyon 431 bin TL ödeme yapıldı. Engellilerimiz kendi evlerinde aile ortamında bakımını destekleyen bu program kapmasında Ocak-Eylül dönemi itibarıyla 830 milyon 345 bin TL, toplamda ise 3 milyar 938 milyon 16 bin TL destek sağlandı. Hayata geçirilen sosyal yardım ve sosyal hizmet modelleri ile Türkiye’nin dünyada işaret edilen bir marka haline geldi” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Muhtaç sayısı artıyor!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Yeni Tire ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin