KİTAP OKUMANIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDE ETKİSİ

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karikatürcü, öykü yazarı Hasan Efe, kitap okumanın çocuklar üzerinde etkileri, çocuklara okuma kültürünün aşılanması, sosyal medyanın çocuklar üzerinde etkileri hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu:

Çocukların kitap okuması ile ilgili temel unsur anne ve babanın kitap okuması. Canlının yaşamı modele dayanır. Kendine model olarak okuyan bir anne ve baba görürse çocuk, kendisi de okumaya başlar. Bu modeli görmezse okumaz. Kitap okumaya yönelen ve okuyan çocukların da bir modeli var. Ya çevresinden görüyor, ya televizyondan ya da ailesinden birini görüyor ve ilgisini çekiyor. Bu şekilde kitap okumaya yöneliyorlar.

Sağlıklı bir okuma kültürünün oluşabilmesi için mutlaka anne ve babanın kitap okuması gerekiyor. Eğer anne ve baba okumayı sevmiyorsa ve ya ilgi duymuyorsa en azından okuyor gibi yaparak çocuğuna o modeli vermesi gerekiyor.

Okumak, çocuğun zihin yapısını, beyin yapısını geliştirir. Küçük yaşlarda çocuk kitap okumaya başlamadan önce anne ve babanın çocuğa masal anlatması gerekiyor. Daha sonra bunu resimli kitaplara yönlendirmeli. Sonrasında görselin azaldığı, yazının öne çıktığı kitaplar derken çocuğa bir okuma kültürü aşılanmalı bu şekilde. Çocuklara bu kültürü 7 yaşına kadar verdikten sonra siz okumayı bırak deseniz de bırakmazlar artık. Bu kültürü alan her çocuk, hem kendisi için hem toplumu için yararlı olur.

Sosyal medya çok öne çıkıyor bu dönemde. Anne ve babalar çocukları oyalamak için ellerine telefonu veriyorlar. İleride çok büyük sorunlara yol açacak bu durum. Bununla ilgili 2022-2023’te yapılan bilimsel çalışmalar var. Bazı çocuklarda fiziksel rahatsızlıklar başlamış durumda. Ekran ışığına maruz kalmaktan dolayı çocukların gözlerinde rahatsızlıklar meydana geliyor. Beyinin belli bir bölümünün körelmesi, sinir sorunları, tutuş ve duruş sorunları meydana geliyor. Sosyal medyayı çocukların özellikle daha az ve yerinde kullanması gerekiyor bu konuda ailelere çok iş düşüyor. Okuma ile sosyal medya arasında bir dengeyi bulmak gerekiyor bu sayede çocuk daha iyi gelişim gösterir.

Haber Merkezi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KİTAP OKUMANIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDE ETKİSİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Yeni Tire ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin